Fínsko a Rusko dočasne uzavrú severné hraničné priechody pre migrantov

25.03.2016 Celý región

Helsinki 24. marca (TASR) - Fínsko a Rusko podpísali dohodu o uzatvorení svojich severných hraničných priechodov pre migrantov, čím zablokujú takzvanú arktickú trasu do Európskej únie. Vyhlásila to v stredu fínska vláda, ktorú citoval dnes denník The Japan Times.

"Iba občania Fínska, Ruska a Bieloruska môžu využívať hraničné priechody Salla a Raja-Jooseppi nachádzajúce sa na severe Fínska," uviedli Helsinki vo vyhlásení.

Dohodu, ktorá je iba dočasná a bude platiť 180 dní, ohlásili deň po tom, ako sa fínsky prezident Sauli Niinistö stretol v Moskve so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Kedy dohoda vstúpi do platnosti, však bezprostredne nebolo známe, keďže je ešte treba vyriešiť niekoľko právnych otázok.

Počas uplynulých štyroch mesiacov vstúpilo do schengenskej zóny dvoma hraničnými priechodmi na severe Fínska viac než 1700 migrantov, väčšinou z Afganistanu a Sýrie.

Vlani využilo arktickú trasu približne 5500 ľudí smerujúcich do Nórska, členského štátu Schengenu. Migračný prúd sa však v novembri stočil smerom do Fínska po tom, ako Oslo uzavrelo hraničné priechody na krátkej hranici s Ruskom.

"Účelom týchto opatrení je predchádzať organizovanej ilegálnej imigrácii," tvrdí fínska vláda. Fínsko minulý rok prijalo zhruba 32.000 žiadateľov o azyl. Európa čelí najväčšej migračnej kríze od druhej svetovej vojny.
 

Vyberte región